FLASKEPOSTEN og Yoga i aksjon på Zenit i Trondheim.

Den beste erfaringen med å ha utgitt en bok er opplevelsen av å ha skrevet en flaskepost som jeg kastet på sjøen i håp om at noen ville finne den i strandkanten. ”Yoga når det gjelder” kom ut for nøyaktig to år siden og har skylt i land på ulike steder. Den har blitt plukket opp av lesere som også var opptatt av å bruke verktøy som yoga og meditasjon for skape positive endringer i verden. I forlengelsen har jeg truffet mange bra personer jeg aldri ville ha funnet ellers, og dører har åpnet seg som jeg ikke viste fantes. Gjennom workshops og annen undervisning treffer jeg mennesker som igjen knytter forbindelser, som inviterer på kollektive middager, som lager prosjekter sammen, som endrer små biter av verden sammen. Dette er det vi på sanskrit (språket brukt i yoga) kaller for sangha, på engelsk community. Et fellesskap der vi kan ta vare på hverandre og verden vi lever i.

Det er kjedelig i lengden å føle seg som den eneste raringen, å bli sett på som sensitiv og/eller eksentrisk fordi du vil beskytte dyrene og naturen som du kjenner en tilhørighet til. Samhold bidrar til å styrke vår personlige holdbarhet. Det var ett av temaene vi fokuserte i helgen i kurset Yoga In Action som gikk av stabelen i Trondheim. Det er tungt og ensomt å se på at noen raserer naturlandskapet der du bor til fordel for en motorvei, eller å virkelig ta inn over seg det 15000 klimaforskere gjentok i forrige uke: Det er fullt mulig at dette ikke går så bra.

Vi trenger andre engasjerte mennesker rundt oss for å ikke miste motet.

En slik flokk med engasjerte, medfølende og kloke medmennesker var jeg heldig å treffe denne helgen da jeg via flaskeposten (les: boka) fikk holde kurs på Zenit Yoga i Trondheim. Jeg har vært innom Zenit som ligger idyllisk til på Nedre Bakklandet på yogaklasse tidligere, men det var først nå jeg fikk anledning til å bli kjent med de som driver studioet (som fylte imponerende 25 år forrige uke!!!), og lærte om hvordan deres fokus på yogafilosofi og etikk var integrert i alle ledd av deres forretningsdrift. Dette er yoga i praksis. Det er dessverre ikke normalen på en stadig mer kompetitiv markedsplass som yogabransjen har blitt. De som driver Zenit Yoga har stor integritet i kombinasjon med stor raushet. Jeg har sjelden som instruktør følt meg så ivaretatt (les: bortskjemt) som gjest som her.

Walked out this morning
Don’t believe what I saw
A hundred billion bottles
Washed up on the shore
Seems I’m not alone at being alone
A hundred billion casatways
Looking for a home

Det er første gang jeg har hatt en workshop der nesten alle har lest boka på forhånd. Det gjorde at vi hadde en felles plattform, at det allerede var en kontakt mellom oss, gjennom flaskeposten. Det er gøy for meg å høre hvordan folk har snublet over den. En fant den på en nyttårsfest da den nettopp var ute av ovnen, mens andre hadde fått den i gave av venner og familie.

Å skrive et brev uten å kjenne adressanten viste seg altså å være et spennende skudd i tåka der vi alle famler rundt. Innimellom er vi heldige og griper hendene til noen som holder fast i noen andre, og vips så er ikke det hele så grått og forvirrende. Vi trenger å inspirere og ta vare på hverandre på dette mest alvorlige tidspunktet i vår felles menneskelige historie. Der vi ikke bare må ta vare på livsgrunnlaget, men også kjempe for vår egen verdighet som mennesker og minne hverandre på at alle har samme verdi. Det er ikke sikkert at vi vinner denne kampen, men det hindrer oss ikke i å bidre med alt vi er og alt vi kan. Til det trenger vi felleskap. Takk til Siri´ene på Zenit som tilrettela for dette og alle som var med i Trondheim i helga, og alle som har deltatt på de andre kursene.

Neste runde er Yoga Av Matta i Oslo i januar. Du er varmt velkommen til å være med. Her er link til Kongens Yoga.